Ravatalozó Dunaszerdahelyen

Ravatalozó Dunaszerdahelyen

2016-ban Dunaszerdahely városa nyilvános pályázatot hirdetett a városi temető ravatalozójának felújítására. A nemzetközi zsűri Pavel Holík és Ján Hobrla terveit ítélte a legjobbnak.

A tervezők a megvalósulási tervekben nagy hangsúlyt fektettek a belső terek funkcióinak újragondolására és azok különválasztására.

Az épület központi részén a díszterem helyezkedik el, amely meghaladja a szomszédos terek méretét. A nagyterem axiálisan kapcsolódik nemcsak a homlokzat közepén lévő főbejárathoz, hanem a temető fő bekötőútjához is. A rekonstrukció az egész épületet érintette és egy letisztult formavilágot hozott létre.

A megemelt  álmennyezetnek és a középre helyezett Feszületnek köszönhetően új homlokzat jött létre, melynek fontos elemei az antracit alumínium nyílászárók. További jelentős elemek az új, sötétszürke tetőszerkezet és a kereszt.

Korábban csak a központi csarnokot és az egyik szomszédos helyiséget használták a szertartásokhoz, amelyet csak egy kis nyílás kötött össze egymással. További helyiségek raktárként szolgáltak.

Az új térszervezés kialakításakor mindhárom helyiség összekapcsolódott, és a mobil falaknak köszönhetően a szertartáson résztvevők számától függően, könnyen összekapcsolhatók és feloszthatók.

A mobilfalak ugyanazt a felületi faburkolatot kapták, mint a környező téglafalak, így amikor bezárodnak, nem is gondoljuk, hogy további tereket rejtenek maguk mögött.

A minimalizmus jegyében készültek el a terem berendezési tárgyai, a padok az oltár és a hattérvilágítással díszített Feszület. A kereszt a résztvevők tekintetét a mennyezet felé irányítja, ahol a fényes alumínium lécek és a tetőablakokokon beáramló fény, különös összhatást eredményez.

A látvány-koncepció nemcsak a tér, optikai megnagyobbítását jelentette, hanem a tetőablakok segítségével, elegendő természetes fény is bejut a belső térbe.

Az épület felújítás előtti állapotában nem felelt meg a kor színvonalának, főleg technikai szempontból. A házat teljesen hőszigetelték, a belső teret pedig új technológiákkal látták el, többek között világítás vezérléssel, akusztikai megoldásokkal, légkondicionálással és a fűtésrendszer is megújult.

Mobil falak LIKO-SPACE®

Gyors kontakt

LIKO-SRodinný podnikCZGBCAMSPISO 14001ISO 9001